Hjemmet

Tyngdedyner til at sove dybt og godt i vinterhulen

Der er mange mennesker, der har svært ved at sove godt om natten, og det kan have mange årsager. Det kan være stress fra hverdagen, for meget lys i soveværelset, eller at de ligger for varmt eller koldt. Der kan naturligvis også være medicinske årsager til søvnproblemer.

Hvis du ønsker at sove endnu bedre og dybere, skal du overveje, om din dyne er god nok. Det kan nemlig have negativ betydning for din søvnkvalitet, hvis du ikke har en ordentlig dyne. Der findes flere eksklusive modeller inden for bl.a. tyngdedyner, som mange vil synes, er lækre at pakke sig ind i.

En tyngdedyne er en dyne, som i mange tilfælde er fyldt med små glas- eller plastikkugler, der giver et jævnt tryk over hele kroppen. Dette kan føre til, at du sover mere dybt og roligt, fordi det føles som om, du er omsluttet af et varmt kram.

Hvad er en tyngdedyne?

En tyngdedyne er en dyne med vægt. De kan veje alt fra 2-3 kg til op mod 12-13 kg. En tommelfingerregel er, at en sådan dyne normalt skal veje omtrent 10 % af din kropsvægt. Vejer du 80 kg, skal din tyngdedyne altså veje omkring 8 kg.

Det jævne tryk, som tyngdedynen lægger på kroppen, stimulerer sanserne, mens man sover. Dette kan have en beroligende effekt på personen og kan derfor være med til at give en bedre søvn.

Tyngdedyner findes i mange forskellige størrelser og materialer.

Der findes således helt små tyngdedyner til babyer, lidt større til børn og så kommer de naturligvis også i voksenstørrelser.

Mange tyngdedyner indeholder – foruden det tunge fyld – bl.a. polyester eller bomuld. Vi ser dog også dyner med andre materialer såsom bambus

Tyngdedynens fordele

En tyngdedyne har mange fordele,  som kan være med til at give dig en bedre nattesøvn.

Tyngdedynen fremhæves ofte ifbm. diverse lidelser såsom stress og angst. Således er det heller ikke unormalt at se dem anbefalet blandt fagfolk.

Tyngdedynerne bliver dog i dag også i høj grad brugt af folk, der ikke som sådan lider af noget. Det kunne eksempelvis være forretningsmanden, som “bare” gerne vil optimere sin søvn, så han kan præstere bedre på jobbet.

I dag har mange mennesker også søvnbesvær i én eller anden grad. Dette skyldes nok i høj grad samfundsudviklingen, hvor der er mere lys, aktivitet m.v. Er du én af dem, kunne det være værd at teste af, om en tyngdedyne kan være en hjælp.

Betegnelserne “kugledyne” og “tyngdedyne” bruges ofte i flæng om dyner, der lægger et jævnt pres på kroppen. Du kan derfor med fordel også kigge efter en kugledyne, hvis du har brug for en dyne med ekstra vægt.

6 tips til at få en bedre nattesøvn

1. Sørg for at have en fast rutine når det kommer til sengetid. Dette kan eksempelvis være at gå i bad, læse en bog eller se en afslappende film inden sengetid. På denne måde forbereder du din krop og dit sind på, at det er tid til at sove.

2. Undgå at spise for meget mad og at drikke for meget kaffe eller alkohol inden sengetid. Dette kan nemlig holde dig vågen om natten, da din mave skal bruge energi på fordøjelsen. Kaffe indeholder desuden koffein, som virker opkvikkende på de fleste. Det er derfor bedst at undgå i timerne frem til, man går i seng.

3. Sørg for at have et behageligt og afslappende miljø i soveværelset. Dette betyder ikke nødvendigvis, at det skal være komplet stille – men det skal helst ikke være alt for larmende eller lyst.

4. Prøv at undgå at bruge din computer eller mobiltelefon inden sengetid, da dette kan holde dig vågen pga. de blå lysstråler fra skærmen. Mange computere og mobiltelefoner har også en funktion, som ofte hedder “blue light filter” eller “natlys”. Med den funktion kan man slå det blå lys fra. Det er en mulighed, hvis man slet ikke kan lægge skærmen fra sig i den sidste time frem til sengetid.

5. Giv dig selv tid til at slappe af inden sengetid. Brug eventuelt 10-15 minutter på blot at ligge stille og slappe af i sengen med lukkede øjne før du sover.

6. Hvis du har svært ved at falde i søvn så rejs dig op igen og gør noget andet roligt. Prøv så eventuelt igen senere når du er træt nok. Sådan kan du opbygge et søvnpres, som gør, at du lettere falder i søvn.

Tyngdedyner er dyner fyldt med fx plastik- eller glaskugler, der giver dynen vægt og tyngde. Dermed kan man lægge et blidt trykt på kroppen hele natten, hvilket kan bidrage til en bedre nattesøvn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.